Har Du DAMP eller?!

Något som jag märkt är att kunskapen om den olika neuropsykologiska funktionshinder är bristande.
Alla har DAMP...eller?DAMP-
Innebär koncentrationssvårigheter och nedsatt (fin/grov) motorik.
Diagnosen DAMP är snarlik begreppet ADHD, men i en mildare form.
Personer med DAMP har också problem med motorik och perception (=de omedvetna processer i hjärnan som gör att vi tex. känner igen personer, orientera oss i vår närmiljö samt bedöma avstånd), vilket inte krävs för att få diagnosen ADHD.

ADHD-
är en funktionsnedsättning som utmärks av bristande uppmärksamhet och hyperaktivitet. Det finns tre varianter av ADHD: en som innebär att man har koncentrationssvårigheter och tenderar att vara inobservant på sin omgivning, en som innebär att man är hyperaktiv och impulsiv, och en som innebär att man har båda de tidigare nämnda sorternas svårigheter.

Tourettes syndrom
-
är en neuropsykiatrisk diagnos som involverar upprepande ofrivilliga rörelser samt minst ett läte; dessa kallas tics. Vokala tics kan också vara hela ord eller meningar. Oftast kommer de första ticsen vid 6–7 års ålder, men de kan också debutera både tidigare och senare; debuten måste dock vara före 18 års ålder för att diagnosen Tourettes syndrom skall kunna ställas

Autism-
är en medfödd funktionsnedsättning som utgörs av att ett flertal områden i hjärnan har en annorlunda struktur och fungerar på ett annorlunda sätt, vilket leder till en genomgripande störning i utvecklingen. De funktioner som påverkas är både kognitiva (de mekanismer som människan använder i sin tankeprocess, innegattar tex. språk, kunskap, minne & beslutsfattande) och emotionella vilket bland annat medför nedsättningar inom i helhetsförståelse/detaljseende, socialt samspel/kommunikation, planering/organisationsförmåga, fantasi/föreställningsförmåga, minne/begåvning, beteende/känslor. Problemen kan även visa sig i att barnet får svårt att ta in och tolka information.

Aspergers syndrom-
är en neuropsykiatrisk diagnos inom autismspektrum. Personen har normal eller hög intelligens och normal språklig förmåga, men signifikant nedsatt social interaktionsförmåga och specifika intressen. För att ställa diagnosen är det även nödvändigt att symtomen framträder under tidig barndom och att det leder till en signifikant funktionsnedsättning i det dagliga livet.


Kommentarer
Postat av: Emelie - Mamma till Malte♥

sv. Ja det kommer den nog bli =) hoppas ja...

Kramis.

2010-10-19 @ 21:49:47
URL: http://eeeileme.blogg.se/
Postat av: Mib

Hej, kikar in och säger hej! Vilken bra blogg du har!

2010-10-19 @ 22:05:17
URL: http://mibfilosoferar.zoomin.se
Postat av: sara

ja visst e de otroligt dumt att folk använder damp som ett skällsord! ja har själv ADHD å Asberger å väntar nu mitt andra barn. intresant att trilla in på en blogg som känner liknande som mej :) dej börjar ja följa med BL direkt :)

2010-10-19 @ 22:36:15
URL: http://mammatillyrla.blogg.se/
Postat av: Britta Bloggar

Bra att du reder ut begreppen, det är så många som inte förstår skillnaden alls!

2010-10-19 @ 22:42:41
URL: http://brittabloggar.wordpress.com
Postat av: ulrica

Har en tjejkompis som alltid brukar säga "jag får damp" när hon stör sig på något. Just Damp är ett ord som missanvänds av många tror jag, felaktigt då så klart. Men samtidigt tror jag alla vet att de inte använder det rätt, det är bara ett sätt att sätta ord för något man inte hittar andra ord för. Jag har själv använt mig mycket av benämningen "schizofren eller schizo" heeeelt felaktigt och i humor-sammanhang, men givetvist vet jag att det är en allvarlig psykisk sjukdom som inte innefattar så mycket mer än på det sätt jag framhäver den.Men det är säkerligen många därute som faktiskt inte vet vad alla dessa begrepp står för och det är nyttigt för alla att lära. Tycker sådant är väldigt intressant och har suttit mycket och googlat och läst. "Hoppas" själv få en diagnos en dag om jag ska vara ärlig, kanske låter helt knäppt men jag har alltid känt att det är något annorlunda med mig och det skulle vara otroligt underlättande att få höra vad. Det finns mängder med begrepp och sjukdomar där ute och många med liknande symtom och egenskaper så det är inte alltid lätt att skilja på dom. Oj oj vad långt det här blev, dags att avsluta =)

2010-10-20 @ 02:26:25
URL: http://ulricalovisa.blogg.se/
Postat av: Kristina

Jag tror faktiskt inte så stort på just DAMP, mestadels pga det faktum att forskaren som kom fram till vad detta är osv inte var villig att dela med sig av sina resultat och hellre drog allt genom pappersstrimlaren än delade med sig av sitt material så andra fick se hur han kom fram till sitt resultat. Jag gjorde också praktik inom psykiatrin förra hösten, och där berättade psykologerna att de knappt använder just diagnosen DAMP längre,den är ju dessutom en diagnos som bara finns i Skandinavien, i andra länder nyttjar man inte den.

2010-10-22 @ 08:11:17
URL: http://lovelymelovelyyou.blogg.se/vardagen

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0