Vad hade jag med till Julbordet?

Jag hade ju tänkt att bidra lite till Julaftonens Julbord!
Så Svärfar gör kick-ass mat så är det svårt...för ingen gör köttbullar, "räkgodis", Jansson, egengravad lax och sillinläggningar som han!
Men...det blev en enkel sillinläggning samt 3st. efterrätter...julafton är ju lång, man kan aldrig ha för mycket efterrätt...eller hur?

Enkel sillinläggning:
1burk inlagd sill
Creme Fraiche
1burk löjrom [stenbitsrom går också bra]
Dill
Gräslök
Finhackad rödlök

Skölj sillbitarna lite snabbt [ta alltså bort all lök och grejs som är i burken] och blanda ihop allt- jätteenkelt & jättegott!


Efterrätt1- Vit chokladmousse [4personer]
2 dl Arla Ko vispgrädde
150 g vit choklad
1 ägg
1 dl Arla Köket Kesella kvarg
färska bär, t ex hallon eller blåbär

Vispa grädden. Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis bara smälter. Vispa upp ägget och tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner kvarg och sist grädden. Häll upp moussen i små glas. Låt glasen stå i kylen ca 1 tim. Toppa moussen med bär.

Efterrätt2- Pannacotta [4personer]
1dl gelesocker
3dl grädde
1st vaniljstång

Blanda och koka i en gryta i 1minut, häll i glas och låt stelna.
Servera med är på toppen.

Efterrätt3- Mörk chokladmousse [4personer]
100gr mörk choklad
2st äggulor
0.5dl starkt kaffe
3msk florsocker
2.5dl vispgrädde
Jag testade att koka 0.5dl av grädden med en hackad halv chillifrukt [ta bort chillibitarna sen] & blanda sedan ihop det med den vanliga färdigvispade grädden- det blev jättegott & lite annorlunda! [Obs! Den värmda grädden ska alltså inte vara med och vispas då varm grädde inte går att vispa!]

Smält chokladen och låt svalna något. Rör ner äggulorna en i taget. Rör ordentligt mellan varje.
Låt smeten svalna.
Rör ner kaffe och florsocker.
Vispa grädden, inte för hårt, och rör ner den i smeten till en jämn smet.
Fördela chokladmoussen i portionsglas och ställ in i kylen.
Garnera med hackad mandel/nötter och ev. lite havssaltflingor.



Kommentarer
Postat av: Viktoria - Pinkpastry

Kul att höra lite vad andra har på julbordet!

2010-12-25 @ 21:43:20
URL: http://pinkpastry.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0